Väg 261 Ekerövägen E1

En ny innovativ bro med vridbar stålsektion samt en uppgraderad väg mellan Ekerö och Lindö har nu färdigställts. Förutom att förbättra förbindelserna mellan kommunerna möjliggörs en smidigare passage för båttrafiken. På uppdrag av Trafikverket har Agicon stått som ledande konsult till Comsa i genomförandet av projektet.

Beställare

Trafikverket

Projekttyp

Bygg, Bro, Väg

Kund

Comsa Sverige AB

Kontrakt

Totalentreprenad

Projektstatus

2019 - 2024

Roll

Platschef, Mätchef, Mättekniker

Omfattning

2 km Väg och Öppningsbar Bro

Värde

340 mkr

Samverkan

Projektet är en totalentreprenad i samverkan med Trafikverket och Comsa som följt ABT 06. Agicon har haft en ledande roll inom produktionsledning, mätteknik och projekteringssamordning.

Ny svängbro ersätter gammal klaffbro

Den gamla klaffbron i Ekerö var i stort behov av underhåll och med gammalt maskineri och endast två körfält var framkomligheten begränsad. Som del av Förbifart Stockholm står nu nya Tappströmsbron på plats, en mer kostnadseffektiv svängbro som är mer ekonomisk att bygga, driva och underhålla. Dessutom har Ekerövägen gjorts bredare med fyra körfält samt en gång- och cykelbana och den befintliga rondellen har flyttats. Den nya bron består av en vridbar stålsektion som öppnar bron för båttrafik genom att den lyfts och sedan vrids.

Utmanande markarbeten

Arbetet innebar utmanande markförhållanden som ställde stora krav på det komplicerade grundarbetet av bron. För att skapa en stabil bas för brostöden förankrades tillfälliga pålbryggor i berggrunden och stödväggar drevs ner i marken. På så sätt kunde lera och slam schaktas bort och tätningar gjutas ovanpå stål- och betongpålar som vi förankrat i berggrunden. Med underkonstruktionen på plats pumpades vattnet ut och vi kunde gjuta bropelarna innan marken sedan återställdes.

Bron skjuts ut på plats

Den rörliga delen av bron levererades i femton ståldelar och monteras på plats. Med hjälp av SPMTs och skjutbara domkrafter kunde den nya bron skjutas ut på plats och sänkas till sitt slutliga läge.


Vill du veta mer?

Nebojsa Cadjenovic

Grundare och mätchef

Lazar Radojevic

Delägare och mätchef

Pavel Seda

Delägare och projektchef


Utforska liknande projekt

Den 965 m långa snedstagsbron har vunnit flera utmärkelser för sin avancerade ingenjörskonst. Idag har den blivit ett landmärke för Belgrad.

Lilla Lidingöbron är en av Sveriges längsta spårbroar. Med ökat omfång ger den nya bron ökad framkomlighet och säkerhet samt ökad turtäthet för Lidingöbanan.

I Värtahamnen står en ny kaj på plats som förbereder för ett nytt bostadsområde. Arbeter har varit komplext då det skett både på land och i vatten.