Lilla Lidingöbron
Med ett ökat omfång och därmed ökad trafikvänlighet för fotgängare, cyklister och mopedister är den 750 meter långa Lilla Lidingöbron en av Sveriges längsta spårbroar. Då resandet förväntas öka mellan Stockholms- och Lidingö kommun ger den nya bron ökad framkomlighet och säkerhet samt ökad turtäthet för spårvagnstrafik med Lidingöbanan.
Beställare
Lidingö Stad
Projekttyp
Bygg, Väg, Bro
Projektstatus
2018 - 2023
Kontrakt
Totalentreprenad
Plats
Stockholm
Roll
Mätchef för Huvudentreprenör
Omfattning
750 m Bro
Värde
560 mkr
Roll
I detta projekt stod Nebojsa Cadjenovic som mätchef för Implenia Sverige AB, projektets huvudentreprenör.

Nya bron ger ökad tillgänglighet
Den ungefär 100 år gamla Lidingöbron innebar både risker och problem för brotrafiken. Med stora behov av renoveringar och underhåll var en ny bro inte bara mer ekonomisk och säker utan innebar färre risker för trafikstörningar och ökade tillgänglighet för trafikanter att välja lokaltrafik eller cykla och gå.
Utmanande markarbeten
Den nya bron är en 750 meter lång spännarmerad betongbro med 15 spann och 16 bropelare vars grundläggning är förankrade i vattnet. Detta innebar en teknisk utmaning med tanke på det komplicerade grundarbetet av bron. Bron förankrades i berget med hjälp av 198 stycken 800 milimeters stålpålar som förts ner på 40 meters djup för att nå berggrunden.

Mättekniska utmaningar
Bron är totalt 16 meter bred varav 7,4 meter tillägnas fotgängare, cyklister och mopedister och 8 meter för spårvagnstrafik. Den har gjorts låg med en segelfri höjd på 5,5 och 7 meter samt bredare för att möta behovet av att allt fler människor väljer kollektivtrafik och hållbart resande. På Lidingösidan delar sig bron i två grenar som samtidigt harmoniserar med den befintliga vägbron vilket varit ett stort arbetsmoment som bl.a. krävt högkvalitativa mätningar och modelleringar.
Vill du veta mer?

Utforska liknande projekt
En ny innovativ bro med vridbar stålsektion förbättrar förbindelserna för bil- och båttrafiken i Ekerö.
Den 965 m långa snedstagsbron har vunnit flera utmärkelser för sin avancerade ingenjörskonst. Idag har den blivit ett landmärke för Belgrad.
Agicon har fått förtroendet att leda ett nytt, spännande järnvägsprojekt i Gerstaberg – en central del av den nya höghastighetsbanan Ostlänken.